Fleet Cleaner in de race voor 500.000 euro

Fleet Cleaner is één van de 25 genomineerden die kans maakt op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2015. Dit is de grootste jaarlijkse internationale wedstrijd op het gebied van duurzame innovatie, georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij. Op 17 augustus maakt de organisatie bekend welke 5 genomineerden doorgaan naar de finale op 10 september in Amsterdam. De winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge ontvangt 500.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up ontvangt 200.000 euro.

Fleet Cleaner ontwikkelt en verhuurt reiniging- en inspectierobots voor schepen. De robot is in staat om aangroei (slijm, algen, mosselen) van de scheepshuid te verwijderen, waardoor rederijen 5% brandstof kunnen besparen, en ook de impact op het milieu reduceren.

Fleet Cleaner verhuurt de robot inclusief support systeem en gekwalificeerde operator aan maritieme dienstverleners, die vervolgens de reinigingsdienst aanbieden aan rederijen. De reinigingsdienst vindt plaats tijdens het laden en lossen van het schip in de haven en is de meest complete reinigingsoplossing voor rederijen.
De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het negende jaar op rij naar nieuwe producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Een deskundige prejury bestudeerde de 271 duurzame ondernemersplannen die werden ingestuurd vanuit 56 landen. Zij kozen 25 genomineerden die afkomstig zijn uit Nederland, Duitsland, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika, Zwitserland, Spanje, Engeland, Verenigde Staten en Zweden.

Margriet Schreuders, voorzitter prejury: “Dit jaar publiceren we voor het eerst een voorselectie van 25 genomineerden. Tijdens het selectieproces signaleerden wij twee duidelijke trends. Ten eerste zien we dit jaar een bredere geografische mix, waaronder veel inzendingen uit Afrika. Daarnaast is er een duidelijke groei zichtbaar in het aantal voedsel gerelateerde initiatieven, een onderwerp dat aansluit op de uitdagingen van nu.”